Cijfers

Cijfers

 

Titel:
Datum:
Locatie:
Regie: 
         Cijfers
Vrijdag 11 mei 2012
't Trefpunt
Karlijn Vriend
 Spelers:      Helga Uithuisje, Vivienne Commandeur, Jacqueline Zeeman, Elbert Stoker, Klaas Commandeur, Outger Zondervan, Annabel Remmers, Eeftje Visser, Neeltje Visser
     
 Verhaal:   Cijfers is een eenakter over een groep acteurs die bij elkaar geroepen is in de studio omdat voor een van hen het doek gaat vallen vanwege de tegenvallende kijkcijfers. Dat betekent automatisch dat diegene niet deel uit zal maken van de duizendste uitzending, een gebeurtenis die vooral Hanna erg bezighoudt. Ondanks de allesbehalve collegiale sfeer op de set is zij al druk bezig met de voorbereidingen voor een feestelijke reis met al haar collega's: een week lang naar Noorwegen, ver weg van pers en publiek. Hoewel haar collega's elkaar door de spanning bijna naar het leven staan weet ze iedereen toch te overtuigen van het nut van zo'n reisje. Net op dat moment krijgt uitgerekend zij van de productieassistente het nieuws dat zij degene is die haar ontslag krijgt: de kijkers hebben aangegeven haar niet langer interessant te vinden. Zoals verwacht tonen haar collega's zich van hun slechtste kant: eigenlijk hadden ze het wel zien aankomen dat Hanna zou worden ontslagen, ze was immers nooit een kijkcijferkanon.


Toneelrecensie 

't Voetlicht trakteert Marken op fijne avond

Gezien op Marken. Vrijdagavond in Dorpshuis het Trefpunt de uitvoering 'Cijfers'. Door toneelclub 't Voetlicht.

Dat acteurs soms rare snuiters zijn was al bekend. Maar de televisiesterren die de hoofdrol spelen in het stuk 'cijfers' van toneelvereniging 't Voetlicht uit Marken, maken het wel heel bont. Zo spaart Dominic zijn afgeknipte teennagels om die vervolgens op te sturen naar zijn fans, is Andries geobsedeerd door de vertrektijd van zijn trein, doet de dertiger Hanna het liefst alsof ze een meisje van dertien is en balanceert de grofgebekte Karlijn op de rand van hysterie.

Cijfers is een eenakter over een groep acteurs die bij elkaar geroepen is in de studio omdat voor een van hen het doek gaat vallen vanwege de tegenvallende kijkcijfers. Dat betekent automatisch dat diegene niet deel uit zal maken van de duizendste uitzending, een gebeurtenis die vooral Hanna erg bezighoudt. Ondanks de allesbehalve collegiale sfeer op de set is zij al druk bezig met de voorbereidingen voor een feestelijke reis met al haar collega's: een week lang naar Noorwegen, ver weg van pers en publiek. Hoewel haar collega's elkaar door de spanning bijna naar het leven staan weet ze iedereen toch te overtuigen van het nut van zo'n reisje. Net op dat moment krijgt uitgerekend zij van de productieassistente het nieuws dat zij degene is die haar ontslag krijgt: de kijkers hebben aangegeven haar niet langer interessant te vinden. Zoals verwacht tonen haar collega's zich van hun slechtste kant: eigenlijk hadden ze het wel zien aankomen dat Hanna zou worden ontslagen, ze was immers nooit een kijkcijferkanon. Andries belooft zijn beklag te doen bij de regisseur maar besluit uiteindelijk voor zichzelf te kiezen en zijn mond te houden.

De spelers van 't Voetlicht beleven zichtbaar plezier aan de eenakter. Logisch ook want in dit stuk mogen alle register open. Met name Elbert Stoker, die Andries speelt zet een fantastische rol neer. Het is dat hij na de voorstelling tijdens een veiling laat zien dat hij een sprankelende energiebron is want anders blijft het beeld van de onzekere neuroot die hij neerzet aan hem plakken. Ook Klaas Commandeur zet een geweldig goede narcistische Dominic neer. Samen krijgen zij de meeste lachers op hun hand. Een bijzondere rol was er weggelegd voor Neeltje Visser, die het publiek laat schateren door de hele voorstelling dreigend te zwijgen en vanuit het niets mee te doen met een lied.

Met de voorstelling 'cijfers' heeft 't Voetlicht het bomvolle Marker dorpshuis getrakteerd op een gezellige en onderhoudende avond.

Tamara Doves, Noord Hollands Dagblad