Marken, mei 2015.

Beste website bezoek(st)er,

Ik ben trots dat ik u mag verwelkomen op onze eigen website. Het idee om een eigen website te bouwen leefde al een tijdje bij ons maar door gebrek aan ervaring kwam het maar niet van de grond Dat was jammer want een vereniging als het Voetlicht moet zoals de naam al aangeeft in de schijnwerpers staan en een betere plek dan op het World Wide Web is haast niet denkbaar. Bovendien is een eigen website een prima plek om het grote publiek te bereiken en van informatie te voorzien. De site staat nog in de steigers maar toch kunt u al veel informatie terugvinden. Ik wens u in ieder geval veel lees en kijkplezier toe.


Hoe anders was de tijd ten tijde van de oprichting in 1953. In maart van dat jaar werd de toneelvereniging opgericht. De naam was voor de hand liggend: 't Voetlicht. Dat de toneelvereniging voorzag in een behoefte werd al snel duidelijk. De voorstellingen waren steevast uitverkocht, er waren zelfs wachtlijsten. De uitvoeringen werden gegeven in het clubgebouw aan de Buurterstraat. De voorstellingen droegen in grote mate bij aan de ontspanning in die tijd, immers de tv moest zijn grote doorbraak nog krijgen. En wat is er nu mooier om je dorpsgenoten te zien schitteren op het witte doek. Een van die dorpsgenoten die bijna van het begin bij het toneel zit is mevrouw Schipper-Visser, beter bekend als Eef van de toren. Eef is inmiddels al meer dan 50 jaar lid en speelt nog steeds actief mee.

Eind jaren negentig is onder bezielende leiding en op initiatief van Adinda Dorland een start gemaakt met het jeugdtoneel. De jeugdafdeling kreeg de toepasselijke naam Het Spotje. De voorstellingen van de jeugd werden met lof ontvangen. Steevast uitverkochte zalen en de ene voorstelling nog mooier dan de andere. Twee dames die hier een belangrijke bijdrage aan geleverd hebben zijn Patricia Fernandez en Aaltje van Altena. Van hun handen zijn de fantastische kleding en decors. Helaas is in 2011 een deel van deze collectie kleding door brand verwoest. Een zwarte dag voor de vereniging en in het bijzonder voor beide dames.

Momenteel leeft het toneel op Marken als nooit tevoren. Naast grote producties zoals Scrooge, Lang en Gelukkig en Midzomernachtdroom (in samenwerking met het leerlingenorkest van Christelijke Muziekvereniging Juliana) levert de toneelvereniging ook een bijdrage aan de Sinterklaasintocht en de nieuwjaarsreceptie (Bessie & Bap). Onder leiding van Lowina Zondervan, die momenteel onze regisseuse is heeft de kwaliteit een enorme vlucht genomen. Ik nodig u dan ook van harte uit om een van onze voorstellingen te komen bezoeken.

 

Met een vriendelijke groet,
Elbert Stoker,
Voorzitter 't Voetlicht